
Ha baj van az emésztéssel
Emésztési és bélrendszeri problémák szinte mindenkit érintenek élete során, és a klasszikus magyar konyha és táplálkozás nem éppen kedvez az ilyen bántalmaknak. Valószínűsíthető, hogy több ok is vezet a gyulladásos bélbetegség kialakulásához, mint egyes fertőzések, a gyermekkori túlzott higiénia, és a rossz táplálkozási szokások (alkohol, kávé, csípős ételek fogyasztása). A fejlett országokban mindenesetre magasabb ennek előfordulása.
Különösen vizsgálatot indokol még az olyan adalékanyagok szerepe a táplálkozásban, mint a tartósítószerek, a színanyagok és ízfokozók, a takarmányozáshoz használt vegyszerek és antibiotikumok, növényvédő szerek. Sajnos ezek legtöbbször észrevétlenül kerülnek tányérunkra, ezért nagy körültekintést igényel, ha valaki tudatosan kerülni szeretné ezeket.
Gyulladásos bélbetegség esetén tartalmazhat az étrend baromfihúst, halat, tojást, sajtot, túrót, krumplit, főtt és turmixolt zöldséget, kompótot és gyümölcslevet. Kiegészítő terápiaként a CBD olaj gyomorgyulladás esetén is alkalmazható, mivel gyulladáscsökkentő és stressz oldó hatású, ami szintén a bélbetegségek egyik kiváltó oka.

Borús kilátások 2023-ra
Ezeket is érdemes megnézni

Vadiúj munkafeltételi szabályok 2023-tól
2023.03.07.
Gyógynövények alkalmazása
2022.03.24.